El maltractament

La violència de gènere no és un problema recent, però fins fa poc no es considerava delicte ni tenia la transcendència social que té ara. Aquest canvi de perspectiva ha permès l'estudi del procés del maltractament i les seves conseqüències sobre la dona.

És difícil d'entendre quina força manté una dona al costat d'una parella que la humilia i la colpeja. La descripció del cicle de violència, és a dir, el procés que embolcalla una dona en una relació destructiva, ha estat fonamental per a comprendre-les i evitar culpabilitzar-les del seu propi drama.

Durant els primers moments de la relació la dona rep moltes atencions. Ell ho vol saber tot sobre ella, però el que la dona interpreta com a interès es tracta, en realitat, de control. Quan arriben les primeres desqualificacions, adreçades a posar de manifest i magnificar qualsevol error comès per la dona (o definit com a tal per l'home), ella se sent desconcertada. No tindrà temps per replantejar-se la relació, ja que poc després la seva parella li demanarà perdó, molt sovint acompanyant-ho amb un obsequi romàtic, que esvairà tots els seus dubtes.

No obstant això, el penediment acaba aviat i la dona pateix una altra agressió, física o psicològica, més violenta que l'anterior, igualment seguida d'una escena de perdó, cada vegada més curta, fins a desaparèixer en alguns casos.

“La crueltat és la força dels covards”.    Proverbi àrab

Clara Campoamor
Clara Campoamor (1888-1972), política republicana espanyola i defensora dels drets de la dona.